Uke 51

Markering av vintersolverv

Vintersolhverv, natten mellom 21. og 22. desember, er den lengste i året. Hva med å markere dagen med en lysfest med elevene?

Vintersolverv er den dagen i året som har kortest periode med dagslys og lengst periode med nattemørke. Dette skyldes at dette er den dagen da sola står lavest på himmelen midt på dagen. På årets mørkeste dag kan dere lage god stemning ved ved å lage en lysfest ute i skogen.

 

Lag deres egne lys

Norges Speiderforbund har tips om metoder for å lage lys. Du finner også tips til hvordan dere kan lage stearinlys i gamle kopper i denne artikkelen fra Aftenposten. 

 

Lag lyseholdere og lykter

Dere kan lage flotte telysholdere av hermetikkbokser, melkekartonger (til batterilys) eller syltetøyglass, som vist her. Her er en annen oppskrift på hvordan dere kan lage ulike lykter og lys til pynt. Det er også mulig å lage stilige islykter ved hjelp av ballonger, eller ved å bruke bøtter. Også Naturfag.no har forslag til hvordan man kan lage islykter.

 

Snakk om ensomhet og fellesskap

Høsten og mørketiden kan for mange være en tid for tunge tanker. Symbolikken i at solen snur og at det går mot lysere tider kan derfor være viktig. Snakk med elevene om ensomhet og fellesskap, og om hva man kan gjøre for andre.

I 2017 hadde Røde Kors denne oppfordringen i forbindelse med vintersolverv: «Lys opp for noen som trenger det på årets mørkeste dag! Vi ønsker å benytte årets mørkeste dag til å rette oppmerksomheten mot de av oss som sliter med ensomhet. Oppfordringen er at vi alle kan gjøre noe og at alle kan utgjøre en forskjell i et annet menneskes liv».

 

Sanger og dikt

Årets mørkeste dag har også vært en inspirasjon til mange dikt og viser, slik som «Vise ved Vintersolkverv». Hva med å la elevene lage egne dikt om det som skjer? Her er en liste over sanger om jul og vintersolverv, som kan egne seg til å synge eller lese på lysfesten.

Uke 2

Målinger i naturen

Målinger er en ferdighet som bidrar til at elevene ser omgivelsene sine på en ny måte. Arbeid med måleenheter er som skapt for å knytte praktiske ferdigheter til teori.