Vintersolverv.

Natten mellom 21. og 22. desember er den lengste i året. Det er mange myter og tradisjoner forbundet med det.

Dere kan lese om noen av disse mytene på Numerologen.  Nysgjerrigper har en forklaring på vintersolverv. Arkeologisk museum i Stavanger har skrevet denne artikkelen om 10 juleskikker med lange tradisjonersom viser at julefeiringen i Norge ikke bare er koblet til kristendom.

Høsten og mørketiden kan for mange være en tid for filosofering og tunge tanker. Symbolikken i at solen snur og at det går mot lysere tider kan derfor være viktig. Det kan være en inspirasjon til å lage dikt og viser, slik som «Vise ved Vintersolkverv». La elevene lage egne dikt om det som skjer. Bålplassen kan være en egnet arena for diktopplesning.

Her er en liste over sanger om jul og vintersolverv.

I 2017 hadde Røde Kors denne oppfordringen i forbindelse med vintersolverv: «Lys opp for noen som trenger det på årets mørkeste dag! Vi ønsker å benytte årets mørkeste dag til å rette oppmerksomheten mot de av oss som sliter med ensomhet. Oppfordringen er at vi alle kan gjøre noe og at alle kan utgjøre en forskjell i et annet menneskes liv». Snakk med elevene om ensomhet og fellesskap, og om hva man kan gjøre for andre.

Vintersolverv markeres ofte med en lysfest. Her kan dere se en måte å lage stearinlysOgså Norges Speiderforbund har tips om metoder for å lage lys.

Dere kan også lage flotte telysholdere av hermetikkboksermelkekartonger (til batterilys) eller syltetøyglass, slik at dere kan ha en lysfest ute i skogen. T2 viser hvordan lage egne lyseholdere, blant annet islykter.
Også Naturfag.no har forslag til hvordan man kan lage islykter.
Ung husflid har lyslykt på stang.

På årets mørkeste dag kan dere lage god stemning med lys, selv i skoletiden.

Målinger i naturen

Målinger er nok den delen av matematikkpensumet som flest får bruk for etter endt skolegang. Det er både en teoretisk og praktisk ferdighet. I naturen er det lett å øve på den praktiske delen.