Vårhøsting

Ut fra navnet høsting så er det mest naturlig at det er en aktivitet man forbinder med høsten, men det er helt feil.

Ta med elevene ut for å samle ingredienser til «mat og helse» eller til suppa på bålet eller bare lær dere nye spennende smaker.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et hefte som heter Høsting. I kapitlet om urter er det løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk som skal brukes. Disse bør høstes om våren. På idearkene finner dere oppskriftene og tips om uteleker.

Norsk Friluftsliv lagde en video våren 2020 der Kristin Helene Randulff Nielsen viser til mange spiselige vekster hun fant på en halvtime i nærmiljøet.

En plante som vi ofte tenker på som ugress i grøftekanten er Meldestokk. I en artikkel på naturfag.no kan dere lære om hvor dere finner den, hvordan den ser ut, hva den inneholder og hva man kan bruke den til. Brennesle er også en plante mange tenker er et ugress. Skoleskogen forteller at kan høstes på våren og brukes i suppe.

I heftet «Spis et ugress» finner dere bilder av og oppskrifter til flere retter der ugress er ingrediensen.

I denne artikkelen fra Bolig lærer vi om 12 spiselige vekster fra naturen. Her er det en video med kokken Trond Svedgård som forteller om kjennetegn og bruksområde for hundekjeks, brennesle, mjødurt, strandstjerne og strandkarse. Den gjør det enkelt å gå ut for å finne disse plantene.

Tromsø museum – Universitetsmuseet har utgitt et populærvitenskapelig tidsskrift. I denne utgaven er temaet «Spiselige planter«. Her har de med mange arter som ikke er med i de andre artiklene som det er henvist til her.

Plukkselv.no har tips om Ramsløk som blant annet kan brukes til å lage pesto.

Våren er den beste tiden til å samle bjørkesaft slik at dere kan lage bjørkesirup. Oppgavene er hentet fra Skogveven.no.

Planter til saft, suppe og te kan dere høste om våren. Disse tipsene kommer fra 4H.

Høsting fra fjæra kan også gjøres om våren. Her er en inspirasjonsvideo til mange aktiviteter man kan gjøre i fjæra i tillegg til høstingen. Her er kapitlet om høsting i fjæra fra heftet Høsting og idearket som hører til.

Ting av Tang er en lite bedrift som tilbyr kurs i hvordan man kan høste tang og tare og lage mat av det. På hjemmesiden deres er det en oversikt over og informasjon om de forskjellige tang- og tareartene. De har også mange oppskrifter som det kan være spennende å prøve med elevene.

Norsk friluftsliv har lagd en gratis plakat som kan henges opp i klasserommet og inspirere til høsting av naturen. Den kan bestilles her.

Opp i luften

Menneskene har alltid vært fasinert av hvordan fuglene kan fly og hvordan man kan lage ting som går opp i luften. Det er gøy å lage tingene og prøve dem ut. Man lærer mye av det. I tillegg kan dere snakke om historien til tingene og om hvorfor det virker som det gjør. Dere kan velge hvor dypt inn i temaet dere vil gå. Utprøving av alle disse flyvende tingene passer det best å gjøre ute - gjerne i naturen.