Uke 5

Vannets vanvittige egenskaper

Vann er et stoff som det er lett og trygt for alle å jobbe med. Ulike eksperimenter og aktiviteter med vann er morsomme å gjøre ute nå om vinteren. Man kan se hvordan vann går over fra flytende- til fast form ved å la former med vann ligge ute over natten. Samtidig kan man bruke bål til å vise faseovergangene fra fast- til flytende form og til sist til gassform.

Salten friluftsråd har laget en film der de viser hvordan man fyller vann i ulike former for å lage nydelige skulpturer av is. Skulpturene skaper en flott ramme der man kan snakke om vannets egenskaper.

 


FILM: Emmelins friluftstips – Fra vann til is

 

Fagstoff

Her har vi samlet en del fagstoff som man kan bruke i planleggingsfasen av temaet. I de høyere klassetrinnene kan elevene selv bruke informasjonen til ulike prosjekter.

Store norske leksikon: Vann (kjemi)

Vannkunnskap: Hvorfor er vannet så spesielt

Institutt for biovitenskap: Vann

Naturfag.no: Vann i ulike faser

Kjemisk institutt: Snøkrystaller

 

Eksperimenter

Her har vi samlet noen morsomme eksperimenter med vann. Disse er fine å bruke siden man visualiserer fenomener som ellers kan være vanskelig for elevene å forstå.

Forskerfrø: Vann

Naturfag.no: Vann

Speiding.no: Vannets egenskaper

Emmelins friluftstips: Koke vann på bål

Øverland barnehage: Eksperimentell lek med vann om vinteren

Vannkunnskap.no: Synker eller flyter

 

 

Uke 6

Samiske tradisjoner

Den 6. februar er det Samenes nasjonaldag. Dette er en fin anledning til å lære om samene og samiske tradisjoner. Samisk kultur og historie er nært knyttet til naturen. Derfor er en markering av dagen ute på sin plass.