Uke 6

Samiske tradisjoner.

6/2 er det Samenes nasjonaldag. Dette er en fin anledning til å lære litt mer om samene og samiske friluftsliv tradisjoner.

Stikkord for hva man kan lære: lasso, snø/ værtegn, samisk mat, isfiske, lavoleir, bål, fletting av bånd, urter, medisinplanter, religion, rein, joik, klær og sko, eventyr og sagn.
Prøv ut noen av aktivitetene eller sitt ute rundt bålet når man lærer teorien eller høre på eventyrene, sagnene eller joiken. Det Norske bidraget i MGP 2019 «Spirit in the Sky» er en stemingsfull sang der joiken er sentral.
Her er en del linker til bakgrunnsstoff innen emnene.
Først kommer to hefter utarbeidet av Troms fylkeskommune, Universitet i Tromsø og Norsk leirskoleforening, 2010.om samiske friluftstradisjoner som er lagd for lærere. Det første er med teori og det andre med forslag til aktiviteter. Her er et temahefte om samer (i utganspunktet for barnehager) som er utgitt av Kunnskapsdepartementet i 2006. På slutten er det samiske sanger, rim og regler og noen matoppskrifter.
Her er artikler fra forskjellige sider der dere kan lære mer om samisk religion , samisk håndverk ( får dere til plantefarging av garn?) og samenes åtte årstider.  På naturfag.no har vi hentet et undervisningsopplegg om reinens skinn og gevir.

Kokk- og servitørfag Vg2 har et kapittel om samiske mattradisjoner. De har med et oppskrifthefte.

Ung Husflid viser hvordan man kan lage en Kabylisk vev. Her er et tverrfaglig opplegg der man lager en lassoring av tre.

Vi har fått lov til å videreformidle mange gode tips fra Silje Guttorm Hetland-
Samiske barnesanger:
Det finnes masse barnesanger ute på youtube som er på samisk men som elevene kan kjenne igjen enten fra youtube, film eller de norske barnesangene:
Per Olsen hadde en bondegård: https://www.youtube.com/watch?v=0x1xUk44KUM…
Hele Frozen 2 er på samisk om en har den på dvd/Blu-ray og soundtracket er på samisk:
Samisk folkeeventyr:
Her er et gammelt samisk folkeeventyr. Hele boka ligger på Nasjonalbiblioteket med gøye illustrasjoner.
Stallu:
Stallu er en kjent figur i samiske folkeeventyr. Her er en side som beskriver stallu og nederst er det linker til ulike samiske folkeeventyr med stallu i.
Her er en video som forteller hvem stallu er:
Bok «Hjemme på vidda» forteller om hvordan livet på vidda tradisjonelt har vært for reindriftssamene:
Video samenes nasjonaldag på 2 minutter: https://www.nrk.no/…/samenes-nasjonaldag-paa-2-minutter…
Den stille kampen (dokumentarserie):
Denne tar for seg litt av hvert og det står beskrivelse til alle. Jeg syns denne er veldig god å bruke i både ungdomskole og vgs.
Samenes tid (dokumentarserie):
Handler om samisk historie
Mummitrollet på samisk:
Sameblod (Film), Handler om raseforskningen på begynnelsen av 1900-tallet. (Mer passelig til eldre elever)
Hvordan samene tradisjonelt satte opp en Goahti (en større lavvo):
Videoen er på samisk og uten tekst, men det visuelle sier det meste, kan uansett være kjekt å bare høre språket.
Lage lassoring i sløyden:
Her er en fremgangsmåte til hvordan en kan lage en tradisjonell lassoring som er brukt i reindriften.
Her er tilslutt en video jeg selv har laget når jeg gikk på videregående og tok samisk som fag. Den handler om kalvemerkingen som skjer på høsten. Jeg snakker selv (gebrokkent) samisk og det er tekstet på Norsk. Den er det bare å bruke.

Hvis man har kastet lasso, lekt i snøen, sittet rundt bålet og lært om alle disse tingene så kan man også gå inn på Salaby og bruke opplegget om samene som er gratis for alle.
Hvis elevene etter å ha lært om samer og samiske tradisjoner skal ha presentere det for andre så er dette en fin måte å lage det på.

Uke 7

Fjellvett- og turregler

Fra nå og frem mot sommeren blir det ofte muligheter til å gå på litt lengre turer med elevene. Det kan derfor være fint å gjenta og øve på tur-regler.