Uke 6

Samiske tradisjoner

Den 6. februar er det Samenes nasjonaldag. Dette er en fin anledning til å lære om samene og samiske tradisjoner. Samisk kultur og historie er nært knyttet til naturen. Derfor er en markering av dagen ute på sin plass.

Et eksempel på samenes nære relasjon til naturen er sagnet om Den himmelske jakten. I mørketiden og med et liv i nær kontakt med naturen, har samene fått et bevisst forhold til stjernehimmelen.

En flott og lærerik aktivitet er å lage de ulike stjernebildene i snøen. En klasse fra Finnmark lagde de ulike stjernebildene med telys ute etter de hadde blitt fortalt sagnet.


Den himmelske jakten

 

Fagstoff

Her finner du linker til ressurser om Samefolket hos Salaby, NRK, Den naturlige skolesekken, Regjeringen og andre relevante nettsteder. Disse sidene er flotte bruke i planleggingen og kan også være gode startere på temaet.

Sametinget: Nasjonaldag og nasjonale symboler

Salaby.no: Samefolkets dag

NRK: Samenes nasjonaldag på 2 minutter

NRK: Den stille kampen

Regjeringen.no: Temahefte om samiske barns språk og kultur

Religioner.no: Samisk religion

Trestammersmote.no: Samenes åtte årstider

Kunstkultursenteret.no: lnspirasjonshefte

 

Musikk

I musikkressursene finner man barnesanger som er oversatt til samisk. Disse kan man øve på i klasserommet og fremføre ute.

Youtube: Babyshark/Háijačivga

NRK super: Bæ bæ lille lam/Lábbážan

Youtube: Per Olsen hadde en bondegård/Ols Biera šibihat

 

Samiske folkeeventyr og andre fortellinger

I samiske eventyr møter vi ofte trollet Stallo. I tidligere tider ble han ofte brukt for å skremme barn. I juletider skulle barna ikke lage bråk, for da ville Stallo komme.

Nordligefolk.no: Stallo / Stállu

Nasjonalbiblioteket: Jenta som ble til ei gulland

Nasjonalbiblioteket: Hjemme på vidda – med reinflokken på flyttefot

 

Matoppskrifter

Her har vi samlet oppskrifter på noen samiske matretter. Maten kan eventuelt forberedes inne på forhånd, for eksempel med kutting av kjøtt og grønnsaker og å lage deig. Til sist er det en ressurs på et oppskriftshefte som elevene kan ha som sitt eget.

Turmat.no: Gahkko samisk brød

Turmat.no: Souvas

Turmat.no: Bidos

Turmat.no: Reinsdyrkebab

MatPrat: Same­folkets dag

Doudji

Samisk håndverk har mange flotte mønster som man kan la seg inspirere av. Vi har samlet ressurser fra kultursenteret, Salaby og WordPress.

Duodji i grunnskolen

Fletting med fire tråder

Uke 7

Fjellvett- og turregler

Turregler er noe som er et godt tema hele året. Nå som det blir lysere er det viktig for liten og stor å komme seg på tur. Dette fyller på batterier og løfter humøret.