
Den 6. februar er det Samenes nasjonaldag. Dette er en fin anledning til å lære om samene og samiske tradisjoner. Samisk kultur og historie er nært knyttet til naturen. Derfor er en markering av dagen ute på sin plass.
Et eksempel på samenes nære relasjon til naturen er sagnet om Den himmelske jakten. I mørketiden og med et liv i nær kontakt med naturen, har samene fått et bevisst forhold til stjernehimmelen.
En flott og lærerik aktivitet er å lage de ulike stjernebildene i snøen. En klasse fra Finnmark lagde de ulike stjernebildene med telys ute etter de hadde blitt fortalt sagnet.
Fagstoff
Her finner du linker til ressurser om Samefolket hos Salaby, NRK, Den naturlige skolesekken, Regjeringen og andre relevante nettsteder. Disse sidene er flotte bruke i planleggingen og kan også være gode startere på temaet.
Sametinget: Nasjonaldag og nasjonale symboler
NRK: Samenes nasjonaldag på 2 minutter
Regjeringen.no: Temahefte om samiske barns språk og kultur
Religioner.no: Samisk religion
Trestammersmote.no: Samenes åtte årstider
Kunstkultursenteret.no: lnspirasjonshefte
Musikk
I musikkressursene finner man barnesanger som er oversatt til samisk. Disse kan man øve på i klasserommet og fremføre ute.
NRK super: Bæ bæ lille lam/Lábbážan
Youtube: Per Olsen hadde en bondegård/Ols Biera šibihat
Samiske folkeeventyr og andre fortellinger
I samiske eventyr møter vi ofte trollet Stallo. I tidligere tider ble han ofte brukt for å skremme barn. I juletider skulle barna ikke lage bråk, for da ville Stallo komme.
Nordligefolk.no: Stallo / Stállu
Nasjonalbiblioteket: Jenta som ble til ei gulland
Nasjonalbiblioteket: Hjemme på vidda – med reinflokken på flyttefot

Matoppskrifter
Her har vi samlet oppskrifter på noen samiske matretter. Maten kan eventuelt forberedes inne på forhånd, for eksempel med kutting av kjøtt og grønnsaker og å lage deig. Til sist er det en ressurs på et oppskriftshefte som elevene kan ha som sitt eget.
Doudji
Samisk håndverk har mange flotte mønster som man kan la seg inspirere av. Vi har samlet ressurser fra kultursenteret, Salaby og WordPress.
