Samiske tradisjoner.

6/2 er det Samenes nasjonaldag. Dette er en fin anledning til å lære litt mer om samene og samiske friluftsliv tradisjoner.

Stikkord for hva man kan lære: lasso, snø/ værtegn, samisk mat, isfiske, lavoleir, bål, fletting av bånd, urter, medisinplanter, religion, rein, joik, klær og sko, eventyr og sagn.
Prøv ut noen av aktivitetene eller sitt ute rundt bålet når man lærer teorien eller høre på eventyrene, sagnene eller joiken. Det Norske bidraget i MGP 2019 «Spirit in the Sky» er en stemingsfull sang der joiken er sentral.
Her er en del linker til bakgrunnsstoff innen emnene.
Først kommer to hefter utarbeidet av Troms fylkeskommune, Universitet i Tromsø og Norsk leirskoleforening, 2010.om samiske friluftstradisjoner som er lagd for lærere. Det første er med teori og det andre med forslag til aktiviteter. Her er et temahefte om samer (i utganspunktet for barnehager) som er utgitt av Kunnskapsdepartementet i 2006. På slutten er det samiske sanger, rim og regler og noen matoppskrifter.
Her er artikler fra forskjellige sider der dere kan lære mer om samisk religion , samisk håndverk ( får dere til plantefarging av garn?) og samenes åtte årstider.  På naturfag.no har vi hentet et undervisningsopplegg om reinens skinn og gevir.

Kokk- og servitørfag Vg2 har et kapittel om samiske mattradisjoner. De har med et oppskrifthefte.

Ung Husflid viser hvordan man kan lage en Kabylisk vev. Her er et tverrfaglig opplegg der man lager en lassoring av tre.

Hvis man har kastet lasso, lekt i snøen, sittet rundt bålet og lært om alle disse tingene så kan man også gå inn på Salaby og bruke opplegget om samene som er gratis for alle.
Hvis elevene etter å ha lært om samer og samiske tradisjoner skal ha presentere det for andre så er dette en fin måte å lage det på.

Fjellvett- og turregler

Fra nå og frem mot sommeren blir det ofte muligheter til å gå på litt lengre turer med elevene. Det kan derfor være fint å gjenta og øve på tur-regler.