Poesi i naturen

Det er den Internasjonal Poesi-dag 21/3. Vi velger derfor å ha det som tema denne uken. Dere kan enten lære elevene å deklamere dikt som handler om naturen eller la dem bli inspirert til å skrive egne dikt.

Det er samlet en del kjente dikt om naturen på siden «Der villmarka suser». Her er det samlet rim, regler og vers som passer for barn.

Hans Børli kalles «skogens dikter». DNT har lagd en artikkel om ham slik at man blir kjent med ham og noe av det han har skrevet.

Sidetmedord.no er en nettside som viser at det å kunne uttrykke seg med ord henger sammen med mental helse, Der finner man en del fine dikt som handler om natur. Disse kan brukes til å inspirere elevene til å lage egne dikt.

På siden til leseskogen er det mye man kan bruke for å inspirere elevene til å lese.  Hvis dere tar denne skattejakten på vei til utestedet så har de en oppgave underveis og kan bruke det de har samlet til å skrive om disse tingene. Foreningen Les som står bak leseskogen har mye fint for ungdomsskolen. Fra deres nettside viser vi til 5 gode tips om hvordan og hva man kan skrive dikt om.

Dere kan også lære elevene å skrive dikt fra denne artikkelen i Moava.

Her er et undervisningsopplegg for opplæring i å skrive dikt fra lesesenteret. Det er brukt på VG1, men tipsene kan også brukes på yngre elever.

Uansett om dere bruker kjente eller ukjente dikt eller har lagd dem selv, så bør man øve på å fremføre dem. Staskassa har noen tips for hvordan man skal deklamere dikt.

Det kan være ekstra gøy å deklamere rim, regler og dikt ute i naturen. Her er et inspirerende innslag fra NRK Nordland.

En annen sjanger det kan passe å jobbe med i naturen er fabler. Fabler er korte fortellinger som skal underholde og belære om fenomener og ting i nauren – ofte fortalt av et dyr. Eventyrforalle.no har samlet Æsops fabler. På http://oaks.nvg.org er det 125 forskjellige fabler å velge mellom. Hvis dere finner noen av disse tingene kan det være spennende for elevene å høre fabelen som passer. Elevene kan også lage egne fabler til spesielle ting de finner i naturen.

Poesi i naturen på Poesi-dagen uansett om det er snø eller ei!

Leker fra «gamle dager»

Natt til siste søndag i mars skrus klokkene en time frem. Det betyr at vi får lysere dager og bedre muligheter for lek etter skoletid. Lær barna og ungdommen de gode, gamle utelekene!