Opp i luften

Menneskene har alltid vært fasinert av hvordan fuglene kan fly og hvordan man kan lage ting som går opp i luften. Det er gøy å lage tingene og prøve dem ut. Man lærer mye av det. I tillegg kan dere snakke om historien til tingene og om hvorfor det virker som det gjør. Dere kan velge hvor dypt inn i temaet dere vil gå. Utprøving av alle disse flyvende tingene passer det best å gjøre ute - gjerne i naturen.

Papirfly kan lages alt fra enkelt til avansert. Forskerfrø har et enkelt som likevel går langt. Bretting av papirfly er for noen enklere hvis de ser det på en video. Her er ett som flyr langt og ett som svever lenge. Det finnes mange flere typer papirfly som kan lages alt etter hvilke egenskaper man ønsker at det skal ha. En av oppgavene i «Alle mot 1» var presisjonskasting med papirfly. Norgesmesteren fortalte litt om egenskaper med forskjellige papirfly.  Når alle har lagd sine papirfly kan man konkurrere i hvilket fly som kommer lengst, høyest, er lengst oppe i luften eller lager beste loop. Elevene har lett for å starte en forskning på hva som skal til å få dem langt. Er det hvordan det er bygd, hvor man kaster fra, kasteteknikken eller noe annet? Her er en video fra NRK Skole om verdensrekorden i papirfly.  Papirflyene kan brukes til målinger i matematikk viser matematikk.org.

Raketter er en annen oppfinnelse som tar oss opp i luften. Universitetet i Stavanger har lag et kompendium med litt historie om raketter og forklaringer på forskjellige raketter som kan lages.

Naturfag.no har et opplegg med å lage Vannraketter – kommer høyt opp når vi får det til, sugerør-rakett – er enkel å lage, luftrakett – som går overraskende høyt og ballongrakett – som følger en snor.

Årets Nysgjerrigper 2012 Ulsmåg skole forsket på papir-raketter. De fikk raketten til å fly 60 meter. Får dere det til?

Her er en kort video fra Universitet i Stavanger som viser luftraketten og en fra Jubel Tube som viser bakepulver-rakett

For å få noe opp i luften kan dere også lage en katapulk. Forskning.no har litt historisk om dette våpenet. Dere kan lage katapulk på forskjellige måter:  Nysgjerrigper viser en katapulk av ispinner, Skaperskolen har en litt mer avansert ispinne-katapult, Smarte ideer lager en av klesklyper, Naturfag.no lager en katapulk av en stål-kleshenger. Regnmakerne viser en litt annerledes som også er lagd av en stål-kleshenger.

Miljøagentene har en aktivitet som ikke går opp i lufta men bortover vannet. Lag en ballongbåt.

Kos dere med uttesting i naturen, men pass på at dere får med dere alt tilbake til skolen.

Aktiviteter til skoleavslutninger.

Sommerferien nærmer seg. Det er tiden for å gjøre hyggelige ting sammen med klassen i skoletiden og med foresatte i arrangementer på ettermiddagen/ kveld.