Naturmateriale.

Bruk av naturmateriale er en viktig del av kunst- og håndverkstradisjoner i Norge. Da vi oppdaget plasten og alle dens positive egenskaper overtok den for mye av naturmaterialet. I dag ser vi at det ikke bare var positivt. I tillegg har vi blitt mer bevisste på egenskapene til naturmaterialene. Det er godt for menneskene og naturen.

Dersom man skal bruke naturmateriale, kan kategorien for «naturmateriale» på Wikipedia. være en ressurs og indikator.

Bloggen Moseplassen.no har en rekke skrittvise oppskrifter på bruks- og dekorasjonsgjenstander elevene kan lage av naturmateriale.

Barnehagemix.no har enkle og gode tips til de yngste.

På Skoleskogen kan man lære om å bruke naturmaterialer i bilder.

Farging av garn med planter er en samisk tradisjon. Her er en oppgave der man samler bær, lager saft og bruker den til å farge duker. Kråkesølv kan i noen tilfeller erstatte ekte sølv.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et idehefte for kunst og håndverk. Noen anbefalinger er: s.12 Naturlige vannfarge, s. 13 Enkel plantefarging, s. 14 Kort med høstblader, s. 15 og 31 Sopelim og visp av bjørkekvister og s. 32 Tvare fra toppen av furua.

Skoleskogen har tips om trygg spikking og uteaktiviteter..

Speideren har et oversiktlig spikkekurs med forslag om hva man kan spikke.

Ung husflid har en rekke tips til bruks- og kunstgjenstander elevene kan lage. Her er noen eksempler: Kabylsk vev med tretatovering , sjakkbrikker i tre. Krans av lønne-neser, sivbåt for fulle seil og kyllingspikk

Raudeberg skule har mange tips om sløydaktiviteter. Vi foreslår noen: strikkbåt – som det kan være morsomt å teste ut, figur i snøre – som man kan leke med etterpå,  stainalderøks – som man kan bruke som rekvisitt senere og kvistfigur – som kan bli en hemmelig venn.

4H tipser om spikking av sauer.

Smørekniv er en grei og nyttig ting man kan spikke. NRK har en informativ film som viser hvordan man kan lage den.

Dere kan også lage en naturvev. Enten med kun naturmateriale eller en som også tar inn noen elementer av stoff og garn. Solveig Kolstad Jakobsen har laget en video som viser hvordan man gjør det steg for steg.

Det har vært en challengs trend med å trikse med doruller. I stedet for å bruke fulle doruller så ønsker vi heller at dere bruker de tomme dorullene til å lage noe fint. Her er mange gode ideer fra «Kreative ideer»

Tegning er en fin kunstaktivitet man kan holde på med ute og inne. Ekstra gøy er det å tegne med kullstifter man har laget selv. Her er en oppskrift på det fra miljøagentene, hvis man har mulighet for det. Øisteins blyant er fine tegnekurs som mange barn og unge liker. Tegn ting dere finner ute: blomster, fugler og insekter. Hvis man blir flink til å se etter detaljer, så er det lettere å bestemme artene. Bruk gjerne forstørrelsesglass. Da lærer dere dette i tillegg. Dette er en del av Humlebuzz i NTNU Vitenskapsmuseet.

Den siste «kunst og håndverk» aktiviteten vi vil tipse om i denne omgangen er å lage vennskapsbånd. Det er enkelt utstyr å ta med seg ut og det er hyggelig å sitte sammen rundt bålplassen å holde på med vennskapsbånd. Vi har hentet en fra Ung Husflid, en video fra Drops design, og fra Speideraksjonen.

Lag en utemøteplass.

27/9 er verdens Gapahukdag. I den forbindelse oppfordres dere til å lage en utemøteplass eller vedlikeholde den dere allerede har.