Musikk i naturen.

Musikk og natur kan kobles sammen på mange måter.

Man kan ta med seg elevene ut i naturen og spille stemningsmusikk (ofte inspirert av naturen) mens man leser, tegner eller tar bilder som kan passe til musikken. Et annet alternativ er å lage en dans som fremføres i naturen.
Her er noen tips til musikk som kan passe til lytting i naturen:
Concerning Hobbits fra Ringenes Herre.
Coming Back to Life – Pink Floyd.
Emancipator – Time For Space.
Manfred Mann’s Plains Music – Sikelele II.
ERA- AmenoRelaxing Music & Soft Rain.
Edvard Grieg – Morgenstemning eller Edvard Grieg – Dovregubbens hall.

Man kan også lytte til naturens egen musikk: Fuglesang. Her kan dere lærer dere å kjenne igjen forskjellige fuglesanger.

Man kan synge og spille sanger som handler om naturen med naturen som scene.
Tips om sanger man kan synge: Barnesanger.no har mange gode forslag som inkluderer tekster, lydfiler og tips til bevegelser/dans. Her er en pdf med både sanger og regler om dyr og natur.

Man kan lage instrumenterNaturfag.no har har tips om hvilke instrumenter du kan finne i naturen.
Dere kan f.eks. spille på løvetannstilk eller lage enkle instrumenter som kan tas med ut.
Det er ikke akkurat årstiden for å lage seljefløyte, men husk denne siden fra Forskerfrø til våren. Ung husflid har en trinnvis forklaring på hvordan du lager seljefløyte.

Lag deres egen rytmesang: Del elevene inn i grupper. Hver gruppe skal lage sin egen rytmesang. Det gjør de ved å samle gjenstander i naturen. Det kan være steiner, pinner, blomster, blader, kongler og lignende. Gruppen bestemmer seg for hvilke lyder de forskjellige tingene skal representere. For eksempel kan kongler være klapp og steiner kan være tramp. Elevene lager rytmesangen ved å legge tingene etter hverandre i ønsket rekkefølge, med mellomrom der de vil ha det. De kan også variere størrelsen på gjenstandene for å markere styrken på lyden. Hele gruppen må øve, slik at fremføringen av sangen er samkjørt. Etterpå kan de prøve «å spille» de andre gruppenes sanger.

Her er en morsom sanglek fra DNTder man bruker elevene som memory-brikker.

Nettsiden og Facebooksiden til «Friluftsliv i skolen»

Tips og spørsmål til skole@norskfriluftsliv.no

Fysisk aktivitet.

I 2020 hadde vi hjemmeskole i en lang periode. Vi ble litt redd for at det kunne føre til mye stillesitting og lagde derfor en samling med aktiviteter som krevde lite utstyr og som kunne gjennomføres hjemme. Vi tror at dere fremdeles kan bruke dem, enten som hjemmearbeid eller til pauser på skolen.