Uke 15

Let etter vårtegn

Det er ikke mulig å finne vårtegn på samme tid i hele Norge. Det kan også variere fra år til år, så bruk dette når det passer best for dere i år.

Vårtegnene kan vi se på trær, blomster. fugler, dyr og insekter.

Aktiv i Oslo har skrevet en del om vårtegn man kan se etter og Naturvernforbundet har skrevet om våre vanligste vårtegnNaturfag.no har mye om våren på temasidene sine.

Registrering av vårtegn kan bety mye for kunnskapen om endringer i klima og miljø. Miljolare.no ønsker derfor at skoleklasser gjør nettopp det: let etter vårtegn og send inn registreringsdataene. Her har de oversikt over og informasjon om trekkfuglervårblomstertrærinsekter og andre dyr.

Noen ganger er det lettere å høre fuglene i stedet for å se dem. På siden til naturvernforbundet kan dere lytte til og lære dere sangene til mange forskjellige fugler. Norsk Ornitologisk forening ønsker også å få informasjon om når vi observerer trekkfuglene som kommer til Norge. Her er informasjon om det.

Hamar naturskole har lagd noen filmer om vårtegn. En heter «Maurene kommer» og en annen heter «Bjørkene spretter»

Uteskoleveven har mange aktiviteter man kan gjøre om våren. Vi velger her ut: «På jakt etter skrukketroll» slik at du kan «Lag et terrarium for skrukketroll«, «Vi studerer Selja om våren» og «Vårtegn»

Hvis dere finner selje så er dette rette tiden til å lage seljefløyte. Denne siden er hentet fra Forskerfrø. Ung husflid har en trinnvis forklaring på hvordan du lager seljefløyte.

Undervisningstips har lagd en fin oversikt over sanger som handler om våren. De kan passe fint til uteskolen når man leter etter vårtegn.

Uke 16

Insekter og småkryp.

Maur, gresshopper og sommerfugler er så forskjellige, likevel tilhører alle tre samme dyregruppe, nemlig insekter.