Leker fra «gamle dager»

Natt til siste søndag i mars skrus klokkene en time frem. Det betyr at vi får lysere dager og bedre muligheter for lek etter skoletid. Lær barna og ungdommen de gode, gamle utelekene!

Får dere tak i noen eldre i nærheten som kan komme og fortelle og lære elevene spill og leker de hadde da de var yngre?

Det kan være et fint prosjekt for elevene å intervjue noen eldre om hva de lekte da de var små. Her er et eksempel fra en skoleavis som ble trykt i lokalavisen Østlandets blad.
Hvis ikke dere har noen som kan fortelle så kan dere likevel få litt inspirasjon her:
Harry Lagret forteller fra sin oppvekst på Kjelsås. Presentasjonen handler mest om aktivitetene, leker og spill.
Nysgjerrigper har en artikkel om hvordan man lekte i «gamledager». Den har den illustrerende tittelen «Da ingen passet på»
Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2 har leker fra gamledager som et tema. Undervisningsstoffet starter med et innslag fra NRK Hedmark og Oppland. Her treffer skoleklasser eldre og får høre og prøve. Kan dere få til noe slikt? Lyngdal historielag har laget en samling av lokale «Leker fra gamledager»

For dagens elever er også det man lekte på 80-tallet som gamledager for dem. NRK forklarer lekene «Alle mine duer», «Siste par ut», Reven og gåsa», «Slå på ring», Alle mann av huse» og jukseleken» i første film som heter «Barneleker». Den andre filmen som heter «Blikkboks, blikkboks» og forteller om leketradisjonene på 80-tallet.

Noen av lekene som var vanlige før er nok også i bruk i dag. Her er «8 leker vi ikke glemmer»fra SIDE2.no.

Aftenposten tipser om noen morsomme uteleker som er godt forklart.

Mange av lekene man lekte før var sangleker. Barnesanger.no har samlet mange av dem. Her finner du tekstene, bevegelsene er forklart og du kan høre sangene.

Her har dere mye å velge mellom. Arranger gjerne en leke-dag tidlig på våren sammen med andre klasser og trinn hvor elevene blir introdusert for flere leker. Da er det stor sjanse for at de holder på med dette i friminuttene frem mot sommeren.

Historiske plasser i naturen

Det finnes så mye spennende i naturen. Historie og kultur. Sjekk ut hva som er i deres nærmiljø.