Verdens gapahukdag

27. september er gapahukens dag. Gapahuken er en kjempefin arena for uteundervisning i alle fag, og en naturlig plass å oppsøke for å være med på feiringen.

Det finnes mange gapahuker rundt om i Norge, som er satt opp av alt fra foreninger, lokale ildsjeler, skoler, eller av kommuner. De står ofte på naturlige samlingssteder, som er lett tilgjengelige.

Er du usikker på hvor det er gapahuk i nærheten av deg, finnes det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalene UT.no og godtur.no lar deg begge søke opp gapahuker og rasteplasser.

Er det ikke gapahuk i nærheten kan dere jo bygge en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, her er det mye lærdom og samarbeid for elevene.

Dersom man skal lage en permanent utemøteplass, trenger man sannsynligvis noe finansiering og dugnadshjelp. Det er flere steder man kan søke om midler, og dugnad er en fin måte å knytte sammen skole og nærmiljø (foresatte, orgsnisasjoner og friluftsråd).

Hvis man bygger en enkel gapahuk, kan den settes opp flere ganger. Det er mye kunnskap og samarbeid i det.

Ressurser for bygging av gapahuk:

• 4H har et prosjekt som heter Draumeplassen. Her ligger det mye informasjon, både om hvordan bygge en utemøteplass og hvordan man kan søke midler.
  • DNT viser hvordan man kan få bygd en gapahuk.
  • Her er tips om hvordan man kan bygge sin egen permanente gapahuk.
  • Her er det også en god beskrivelse av gapahuk uten presenning, men som er litt mer avansert.

SETT OPP GAPAHUK: Det å lage forskjellige oppgaver basert på at man skal sette opp en gaphuk, er en fin måte å få elevene engasjert – og man kan øve på samarbeid.

Samarbeidsoppgave:

Mange elever har ikke satt opp telt før, og det kan være fint å trene på sammen. Gjør det til en samarbeidsøvelse der en gruppe elever skal sette opp teltet på tid, uten å ha instruksjon. Når sitteplassen er klar, kan man lage bål og mat.

Bål og spennende bålmat:

• Speideren gir tips om forskjellige typer bål til forskjellige anledninger.
  • Trenger dere inspirasjon til spennende mat elevene kan lage på bålet, bugner det av oppskrifter på Turmat fra hele verden.
  • Det å lære seg å lage bål kan være en tverrfaglig oppgave. Norsk senter for mat, helse og fysisk aktivitet har laget hverandrevurdering i bålfyring.
  • 4H har tips om både bålmat og aktiviteter man kan gjøre på uteplassen.

Tips til aktiviteter:

• 4Hs oppdragsbank er en super plass for å finne inspirasjon til aktiviteter.
  • Familieverdens med flere leker man kan leke i naturen.
  • Stavanger Turistforening har aktive utetips man kan gjøre sammen med barna.

Musikk i naturen

Bruk naturen som utgangspunkt for musikk, sang, dans og rytmelek!