Uke 9

Historiske plasser i naturen

I naturen kan man se spor etter mennesker nesten over alt. Spor etter mennesker kan leses ved å blant annet å finne rydninger, hauger eller gjerder. Naturen kan vise oss områder landskapet har blitt kultivert. Hvis man er ekstra heldig kan man finne redskaper eller gjenstander etter de som var her før oss.

Etter siste istid for 12 000 år siden har Norge vært befolket. Spor etter de som har vært her før oss kan være vanskelige å se eller vite om. Derfor har vi samlet ressurser som kan hjelpe til med å finne plasser der det har bodd mennesker helt tilbake til steinalderen. Det aller beste tipset er å kontakte lokale historieforeninger. De har ofte en unik kunnskap knyttet til lokalmiljøets historie.

 

Kart og ruter

Her har vi samlet en del ressurser man kan bruke til å finne historiske plasser. De er fasinerende å se hvor nært opp til moderne utbygging kulturminne ligger.

Kulturminnesok.no – Kart – Kulturminnesøk

UT.no – Historiske Vandreruter

Nasjonale turistveger -Turistvegene

kystled.no – – enkelt og aktivt friluftsliv langs kysten

Wikipedia – Liste over nasjonalparker i Norge

Norsk Villreinsenter – Naturveiledning

Kulturarvskolen.no – Norsk Kulturarv

Norges nasjonalparker

 

Undervisningsressurser

Med tanke på undervisningsressurser knyttet opp mot eldre historie finnes det mye litteratur som ligger hos Nasjonalbiblioteket. Vi har her samlet et lite utvalg som kan være igangsettere.

Nasjonalbiblioteket – søk

Matprat – Kokegrop | Artikkel

NRK Skole – Lærerike programmer og klipp steinalder

NRK Skole – Lærerike programmer og klipp bronsealder

NRK Skole – Lærerike programmer og klipp jernalder

Uke 10

Geometri i naturen

Geometri er et matematisk emne som egner seg godt til uteskole. Man kan ta i bruk de konkretene man finner ute eller ta med seg noe som man har forberedt inne. Uansett legger geometri til rette for morsomme og lærerike oppgaver.