Uke 8

Fuglenes vårsang

Symfonien av fuglekvitter som ønsker våren velkommen, er en gyllen anledning til å ta med naturfagtimen ut. På den måten kan dere bli bedre kjent med fuglene som fyller skogen med livlige toner. Noen av standfuglene våre begynner å synge allerede i januar, og etter hvert slutter trekkfuglene seg til fuglekoret.

Artskunnskap om fugler passer godt i naturfagtimene, men emnet kan også gjerne brukes tverrfaglig. Ved å lage fôringsstasjoner i nærheten av skolen, kan du koble naturfag med alt fra statistikk i matematikk, til skriftlige oppgaver i norsk. Velger dere å bygge deres egne fôringsstasjoner eller fuglekasser, er det også naturlig å koble på sløydfaget. Fargelegginger eller tegninger av fugler kan dessuten bli en flott utstilling i klasserommet eller andre plasser på skolen. Under har vi samlet ressurser som kan brukes når dere jobber med artskunnskap om fugler.

 

Fugler

Her finner du ressurser knyttet til systematikk og de ulike fugleordenene.

snl.no: Fugler

snl.no: Systematikk i biologi

 

Artskunnskap om fugler

Forskerfrø har en egen fugleskole som knytter fuglesang til arter. Her finner du også filmer som viser de ulike artene.

forskerfrø.no: Forskerfrøs lille fugleskole

miljølære.no: Fugler ved foringsplassen

fuglevennen.no: Fugler i Norge

 

Fuglekasser og foringsstasjoner 

Skal dere bygge fuglekasser, bør dere først tenke over hvilke arter dere har lyst å få besøk av. Dersom du velger å lage fôringsstasjoner til fugl, er det viktig at du sørger for konsekvent fôring gjennom vinterhalvåret.

miljølære.no: Bygging av fuglekasser

oppdragfuglekasse.no: Fuglekasse

fuglevennen.no: Forslag til mat ved foringsplassen

fuglevennen.no: Lag en sosial meisebolle

homemasters.com: Hvordan lage fuglemater

 

 

 

 

 

Uke 9

Historiske plasser i naturen

I naturen kan man se spor etter mennesker nesten over alt. Spor etter mennesker kan leses ved å blant annet å finne rydninger, hauger eller gjerder. Naturen kan vise oss områder landskapet har blitt kultivert. Hvis man er ekstra heldig kan man finne redskaper eller gjenstander etter de som var her før oss.