Lær elevene om frøspredning

Det er spennende å gå på jakt etter frø og lære om hvordan de ulike plantene formerer seg.

En av alle organismers viktigste oppgavene er å formere seg, og for plantene betyr det frøspredning. Dette er et tema som absolutt egner seg best å lære om ute i naturen.

Fakta om frøspredning

På Nasjonal Digital Læringsarena finnes det mye informasjon om frøspredning. Noen anbefalte lenker: formering hos frøplanter, tilpasninger til frøspredningoversikt over frukttyper og refleksjonsoppgaver om frøspredning. Nå er det bare å gå ut og finne dem i nærmiljøet.

Institutt for biovitenskap har en inndeling av frøspredningsmetodene. Klarer dere å finne eksempler på hver av dem?

Frø.no er en annen god ressurs for informasjon om frø.

Undervisningsopplegg og aktiviteter

Filmer å se med elevene

NRK-programmet Newton har en fin film som kan passe godt til oppstart av temaet frøspredning.

Det finnes noen planter som «eksploderer» når de sprer frøene sine. Se filmene på Elevkanalen om forskjellige typer frøspredning. Her om «eksplosive planter». Her i Norge kan vi også finne kjempespringfrø.

Som en avslutning på temaet kan dere prøve dere på denne Kahooten.

Orientering

Det finnes mange forskjellige kart tilpasset ulike typer terreng og aktiviteter. Med enkle forberedelser kan man ha det mye moro! Dra på oppdagelsesferd i nærnaturen med kart og kompass nå som våren kan luktes, sees, føles og høres. Lek og lær med kart i naturen.