Finn tegn på at naturen forbereder seg på vinteren.

I Norge er vi heldige som har fire helt forskjellige årstider. Vinteren kan være tøff, og vi mennesker kan gå inn i husene våre – men hva gjør naturen (insekter, dyr, fugler og planter) for å overleve vinteren? Her er det mye å snakke om og lære!

Oppfordre elevene til å komme opp med relevante spørsmål mens dere er ute, eller forberede spørsmål før dere går ut. Dersom elevene stiller spørsmål som du ikke kan svare på, kan det være morsomt å lete etter svaret sammen.

Muligens finner dere svaret her:

Undervisningsopplegg fra Cappelen Damm. Her kan det være aktuelt både med kapitlet om «Naturen forbereder seg til vinteren» og «Naturen om vinteren»
«God natt – ser deg til våren» er Fagstoff fra nysgjerrigper. Her ligger det også lenker til annet relevant stoff.

Her ligger det informasjon fra forskning.no om hvordan insektene overlever vinteren.
I denne artikkelen av Halvor Aarnes finner du alt du trenger å vite, og mer til, om hvordan planter og dyr overlever vinteren. Mens Nina Johansen her sktiver om hvordan småkrypene overlever vinteren.

Det er også forsket på at NordNorske planter tåler vinteren best.

Vannets spesielle egenskaper er en viktig del av hvordan naturen tåler kulden om vinteren. Dere finner mye stoff om det i uteskole for uke 5.

Mange av menneskenes løsninger er hentet fra hvordan naturens aktører løser sine oppgaver. Finner dere eksempler på slike oppfinnelser?

Finn et troll i naturen/ landart.

Ta med elevene ut for å lage eller finne troll! Høstmørket gjør det spennende og litt skummelt i skogen og så er det Halloween :-O