Uke 45

LandArt inspirert av troll

Nå er høsten her for fullt. Denne uka foreslår vi å ta elevene med ut i naturen og lete etter troll i steiner, fjell, trær og planter.

Trollet er en skikkelse som forekommer i en rekke sagn, eventyr og legender. Universitetet i Oslo har laget et sagnkart over Norge, der dere kan søke opp sagn fra i deres nærmiljø. Hos Store Norske Leksikon finner du mer informasjon om troll.

LandArt er en kunstform der naturen spiller en viktig rolle. Man bruker det man finner i naturen, og kunstverket lages i naturen. Det er ikke et kunstverk som kommer til å vare, og det er derfor vanlig å ta bilde av det.

Ukens tips er å la dere inspirere av fortellinger og bilder av troll, og lete etter eller/og lage kunst med elevene i naturen.

 

Ressurser om LandArt

 

Forslag til aktiviteter

  • Print ut øyne, munn og hatter før dere går på tur. Disse plasserer dere rundt i naturen, på stubber, steiner eller andre steder – og vips er dere omgitt av troll! Tips: For å finne bilder som egner seg, søk opp cartoon eyes, cartoon hat, cartoon mouth osv!
  • Dra på trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Pynt stener med mose, pinner og blader, og lag troll dere kan ta bilder av.
  • 4H har et oppdrag i oppdragsbanken sin som heter Tusenkunstnerne, der elevene lager kunst sammen i naturen av materialer de finner ute.
Uke 46

Opp i luften

Helt tilbake til antikken har mennesket vært fasinert av hvordan man kan fly. Legendene om Ikaros og kong Kay Kāvus av Persia viser hvordan mennesker lekte med tanken om å bruke vinger til å komme seg opp i lufta.