Fjellvett- og turregler

Turregler er noe som er et godt tema hele året. Nå som det blir lysere er det viktig for liten og stor å komme seg på tur. Dette fyller på batterier og løfter humøret.

Nærnatur er noe vi i Norsk Friluftsliv anser som særdeles viktig. Man kan ha store naturopplevelser ikke så langt fra klasserommet. Derfor er det fint å ta med seg klasserommet ut.

Friluftslivets nærturregler

1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.
  2. Gå sammen – skap gode naturminner sammen med andre.
  3. Unn dere en god rast! Ta med god mat og drikke.
  4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.
  5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det til tider veldig tørt og bålforbud.
  6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.
  7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.
  8. Smil! Hils og smil til de du møter på din vei.

Planlegging og forberedelse

Her har vi samlet en del linker til ulike sider som kan brukes i forberedelsen av turer.

DNT: Tips til en vellykket tur

DNT: Kjekt å ha til uteundervisning

Norges speiderforbund: 3 tips som gjør turen til en suksess

UT.no: Fjellvettreglene

Sykkeldyktig.no

Aktiviteter

Å legge opp til ulike aktiviteter når man er på tur aktiviserer elevene. Man kan planlegge ut fra tema i ulike fag eller bruke noen av forslagene nedenfor.

Metrologisk institutt: Gamle værtegn

Miljølære.no: Lag et skyatlas

Skogbrand: Skogens Brannvoktere

Matematikksenteret: Muligheter for realfag i nærmiljøet

Barnesanger: Ut på tur

Turmat.no: Turmat fra hele verden

Naturvernforbundet: Mat du kan lage ute

Brødogkorn.no: Matpakker

Sikkerhet

Sikker ferdsel ute er essensielt når man er ute med en klasse. God kjennskap til området man skal inn i er viktig. Å gjøre en risikovurdering i forkant og ha en klar handlingsplan hvis uhellet skjer skaper trygge rammer for turen.

Varsom: naturfarevarsel

Gjensidige: Slik ferdes du trygt på isen

Norsk Friluftsliv: Sikkerhet på turskøyter (film)

Røde Kors: Slik unngår du snøskred

DNT: Unngå snøskred, ta trygge veivalg

Førstehjelp

Opplæring i førstehjelp kan man starte med allerede i barnehagen, men kunnskapen kan repeteres og utvikles hele livet.