Fjellvett- og turregler

Fra nå og frem mot sommeren blir det ofte muligheter til å gå på litt lengre turer med elevene. Det kan derfor være fint å gjenta og øve på tur-regler.

For det første må vi voksne huske på hva som må til for at turen skal bli vellykket. DNT har lagd noen fine turregler. Før vinterferien kan det være lurt å dele disse med foresatte. DNT sin artikkel om «kjekt å ha til uteundervisning» har fine tips under ofte stilte spørsmål. Speiderens tre tips som gjør turen til en suksess er viktig å øve på og ta hensyn til.

På alle turer kan det være lurt å gjenta og øve på deler av allemannsretten og pliktene. De står godt forklart i denne artikkelen fra Norsk Friluftsliv.

Selv om dere ikke skal på fjellet med elevene, så kan det være fint å lære dem fjellvettreglene. Vi har hentet fjellvettreglene fra ut.no der det også står en utdypende forklaring. Dere kan dramatisere dem slik at de husker dem bedre. Del gruppen i 9 og gi hver gruppe en fjellvettregel hver. Gi dem litt tid til å finne ut hvordan de vil formidle denne uten å snakke. Etterpå fremfører de dette og de andre gjetter hvilken regel det er.

I forbindelse med koronapandemien kom det en del restriksjoner for å bedre smittevernet. Naturen ble løsningen for mange. For at økningen av turgåere skulle være sikker, ble det laget egne turregler. Disse kan være fornuftige også senere.

Friluftslivets koronavettregler

1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.
  2. Du trenger ikke gå alene – få med deg resten av husstanden på tur!
  3. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur.
  4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.
  5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det veldig tørt og bålforbud.
  6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.
  7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.
  8. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei.
  9. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.

Bak friluftslivets koronavettregler står: Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, Helsedirektoratet, Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund og Oslofjordens friluftsråd.

Været kan noen ganger være avgjørende for turen. Det kan være gøy å lære seg noen av de gamle værtegnene fra metorologisk institutt selv om man ikke skal stole på dem. De forskjellige skytypene kan fortelle oss litt. Speideren lærer oss 6 forskjellige skytyper. På miljolare.no kan dere lage deres eget skyatlas

Etter den store skogbrannsommeren 2018 var det mange barn som sertifiserte seg som «skogens brannvoktere». Det kan være fint å lære elevene brannvettreglene og litt om slukking.

I denne artikkelen fra matematikksenteret oppfordres det til at turen kan være et mål i seg selv, men at man skal være våken til å se hva barna er nysgjerrige på og lære ut fra det. Det er konkrete tips om hva man skal se etter på de forskjellige turmålene.

Dersom det blir litt langt å gå så kan det være fint å synge sanger underveis. Her er en liste fra barnesanger.no over sanger som passer både for å holde takten og holde motivasjonen oppe.

Det kan være lettere å komme til turmål som er litt lengre borte ved å bruke sykkel. Det er mange skoler som har sykkelopplæring for å være sikre på at alle elevene har gode nok ferdigheter til å ferdes i trafikken. Sykkeldyktig.no er et godt hjelpemiddel til å legge opp denne undervisningen.

Mat er alltid viktig på tur. Denne gangen tipser vi med turmat fra naturvernforbundet med pinnebrød og banan på bål. Pensum for barne- og ungdomsarbeidere har også tips om mat på tur – sulten i friluft. Her er det mange gode linker man kan gå videre til. Opplysningskontoret for brød og korn har mange tips for hvordan man kan heve standarden på matpakka.

For eldre elever som skal på fjellet bør man i tillegg til fjellvett-reglene lære mer om skredfaren. Her er 6 gode råd fra Røde Kors og informasjon fra DNT om å Unngå snøskred, ta trygge veivalg.

Måtte bare ta med et morsomt skriv om hilseregler i marka.

Livet i vann

Det er mye spennende man kan lære om livet i vann. Hvilket vann har dere mulighet til å studere nærmere? Bor dere ved sjøen eller ved en innsjø. Det første man kan samtale om, og finne ut av er om det er forskjell på ferskvann og saltvann.