
Alle barn og unge skal lære om allemannsretten, men også om pliktene som følger med. Hva med å ta elevene med ut og vise hva det betyr i praksis?
Lær om allemannsretten og -pliktene
Allemannsretten er lovfestet gjennom friluftsloven. Du finner en utfyllende veileder om temaet hos Miljødirektoratet, der hovedpunktene også er samlet i en brosjyre.
Hans Erik Lerkelund hos Norsk Friluftsliv forteller også om allemannsretten og aktualiteten av den i NaturviterPODDEN.
Verktøy til bruk i undervisningen
- Er du på utkikk etter en film som enkelt kan forklare hva allemannsretten og – pliktene innebærer? Norsk Friluftsliv har en animasjonsfilm som er laget på 7 forskjellige språk.
- Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet har et undervisningsopplegg om allemannsretten for 1. – 10 trinn, som ligger på Salaby og er gratis for alle.
- «Høsting – en smak av tradisjon og muligheter» er egne undervisningsopplegg for grunnskolen og Vg1 laget av Friluftsrådenes Landsforbund. Undervisningsoppleggene er bygd opp under sju ulike høstingstema: Bær, urter, sopp, trær, mat i fjæra, fisk i hav og vassdrag og vilt, jakt og fangst.
- Lumikus har et undervisningsopplegg som heter «Hvor kommer eplene fra?«. Det forklarer godt hvorfor vi får frukter om høsten.
Lær elevene om høsting av sopp, bær og nyttevekster
- Norges sopp- og nyttevekstforbund har flott og oversiktlig informasjon om alle sopper. Soppkontrollen har også mange gode råd for sopp-plukking for nybegynnere, og NRK gir tips om plukking og behandling av sopp.
- Få tips om hva som kan høstes (fra august til oktober) og hva man kan lage av det.
Til slutt, hva med å lære elevene Haakon Lie sitt vakre dikt om sporløs ferdsel?
Bryt ikkje gjerde, men lat att grind
Tenn ikkje eld i tørrvær og vind
Bryt ikkje kvister, skjer ikkje bark
Sleng ikkje avfall i skog og mark
Skad ikkje såflekker, planter og bar
Og fuglar og reir i buskar og snar
Bryt ikkje villmarkas ro og fred
Rydd og sløkk der du slo deg ned
Ferdast i skogen med vake sinn
Freden og venleiken der er din
– Haakon Lie