TeachOUT – appen som får elevene ut.

Publisert

Det er lett å tenke at digitale ferdigheter er en motsetning til å bruke naturen som læringsarena. Her er et verktøy som kombinerer disse to.

TeachOUT er det navnet sier: læring ute.

Vi ble raskt fascinert av denne appen som er en blanding av PokemonGo, Kahoot og usynligO.

TeachOUT er et resultat av Erasmus+ prosjektet ESTEAM. På hjemmesiden deres forteller de litt mer om dette og her finner dere også en video som viser litt om hvordan appen kan brukes i undervisningen.

Dette er et fint verktøy i uteundervisningen og kan også fungere for elevene som hjemmelekse eller hjemmeundervisning,

Hvis man har lastet ned appen TeachOUT som ser slik ut:

og finner en løype i nærheten, så er det bare å starte spillet. Det er lagt ut mange løyper om allemannsretten. Du får opp et kart med oversikt over postene. Man kan velge mellom kart eller satellitt. Vi syntes det er bedre å bruke satellitt bildet siden vi legger «postene» på stier og i naturområder som ikke er merket på katet. Når du er i nærheten av posten får du opp en tekst på mobilen som viser at du er innenfor riktig område. Det kan være en eller flere challenges på posten. Disse gir poeng når man løser dem. Utfordringer kan være fire typer. Det mest brukte er spørsmål, som kan være av typen multiple-choise eller fritekst. Her må man ikke svare så raskt som mulig – slik som i Kahoot. Andre challenges kan være spørsmål der man skriver inn svaret, å ta bilde av noe eller lage en tegning. I tillegg kan det legges inn memory spill. Dette må løses innen en bestemt tid for å gi poeng.

Hvis læreren og elevene starter hvert sitt spill, så har man ikke oversikten over hverandre. Hvis lærerne vil vite hvor elevene er og hvordan de har svart på oppgavene så starter læreren ett spill. Da får man oppgitt en kode. Denne man kan invitere andre inn med. Når elevene åpner sin TeacOUT app så går de inn på meny-tegnet oppe til venstre og velger «løs inn invitasjon». Her skriver de koden de har fått av læreren. Det er anbefalt at elevene er i grupper på to eller tre. Navnet på gruppen bør være navnet på disse elevene.  Når alle elvene har logget seg inn så starter læreren spillet.

Tips: Dersom elever laster inn spillet og starter det, mens de er koblet på wifi, kan de spille uten å bruke 4G.

En TeacOUT løype kan lages til et bestemt sted der spørsmålene går på det man ser på posten. Da kan svarene finnes ved å lese på skilter eller bygninger eller man må kjenne til navn på trær eller planter man finner der. Slike løyper kan det være aktuelt å lage til museumsområder, historiske plasser eller i byområder.

Andre løyper kan lages for å gi elevene en luftepause, mens de lærer noe faglig. Disse kan for eksempel lages om tverrfaglige emner som Allemannsretten, FNs bærekraft-mål eller mangfold i naturen med rød- og fremmedart- listene. Det kan hende at man velger å sette ut en ukesprøve med spørsmål fra det man har lært i løpet av uken, eller det kan lages innen de enkelte fagene – kun matematikk stykker, engelske gloser..

Det er også en fin mulighet til å få elevene til å få litt fysisk aktivitet i kroppsøving eller andre fag eller hvis de har hjemmeskole.

Det er gratis å laste ned appen og bruke de spillene som ligger inne. Det er også gratis å få brukertilgang til å lage egne løyper. Det er satt opp et kurs i TeachOUT på NKUL 5. – 7. mai 2021, men du trenger ikke å delta på kurs for å starte med å lage egne løyper.  Du logger inn på www.locatify.com. For å få gratis tilgang på TeachOUT til februar 2022 fyller du inn TEACHOUTN i rubrikken kalt «Promo code». For de som er vant med å lage oppgaver på nett, så skal dette være mulig å få til selv.

Kurt M. Klungland har laget noen videoer som viser hvordan man logger seg på spillet, inviterer med seg andre og noen som viser hvordan du lager egne løyper. De er samlet i denne Yuotube kanalen https://www.youtube.com/channel/UC8mOmRDjw4JO36ZSoq2vfDA

Under her ligger det en manual som viser dere stegvis hvordan dere kan lage en enkel løype. Denne kan hjelpe dere i gang slik at dere kan utforske alle mulighetene som ligger i dette verktøyet.

Bli gjerne også med i Facebook-gruppe; TeachOUT Norge. Der er det lav terskel for å få hjelp og tips!

MANUAL

Lag dine egne løyper på Locatify.

Logg deg inn med brukernavn og passord.

Dere kommer da til denne siden:

Velg new Project

Her velger dere navn på prosjektet/løypa, språk og Treasure Hunt.

Dere zoomer så inn på hvor i landet dere vil legge løypa. Sett gjerne på satellitt.

Trykk på Add Point og fest punktet der dere vil ha en post.

Når dere trykker på punktet dere har lagt ut, får dere opp dette bildet.

Endre radiusen til 7 og velg Template. Da får dere muligheten til å :add Content

Her skriver dere en tekst om tema for posten og legger til et bilde, som dere henter fra deres PC. Finn gjerne på Pixabay. Trykk så save og close.

Gå så til høyre på skjermen og legg til challenes. Du kan velge mellom fire. Vi velger spørsmål

Det ligger mange spørsmål inne i systemet. Du kan søke på ord for å se om det er noen du vil bruke. Nå har vi brukt :Velg nytt spørsmål.

Velg språk, skriv inn spørsmål og trykk continue.

Skriv inn svaralternativene og husk at ett må være riktig.

Du kan legge inn tekst som kan komme opp hvis man svarer rett og det kan være lurt å legge inn litt informasjon som kan komme opp hvis de svarer feil.

Hvis du lager mange spørsmål innen ett emne og gjerne vil bruke dem igjen så er det lurt å gi dem en tagg på spørsmålet Det blir gjort med alle spørsmålene som har med allemannsretten å gjøre.

Trykk deretter «save» og «add to Point»

Du kan deretter legge til flere oppgaver på samme punkt eller sette inn nye punkter.

Test gjerne ut flere forskjellige typer oppgaver.

Når du er ferdig, trykker du Publish – Publish to App – TeachOut App – Publish

På Game Settings kan du velge hvor mange som skal kunne spille samtidig og hvor lenge løypa skal være aktiv.

Lykke til!