Syv tips til uteskole denne våren

Publisert – Sist oppdatert 30.04.2020

Norske elever skal ha mer uteundervisning denne våren for å forhindre smitte. Her er enkle tips fra Norsk Friluftsliv til hvordan man flytter undervisningen ut.

Mandag 27. april åpner skolene dørene for elever på 1.-4. trinn, og etterhvert skal de eldre elevene også få komme tilbake til klasserommene. Skolehverdagen kommer til å bli annerledes enn det vi er vant til, og det blir mer uteundervisning.

Friluftsliv i skolen

Norsk Friluftsliv, en paraplyorganisasjon for 17 friluftsorganisasjoner, har lenge jobbet for å fremme naturen som læringsarena i alle fag. Gjennom prosjektet «Friluftsliv i skolen» jobber vi med å lage opplegg for lærere tilpasset undervisning ute.

– Lærere og foreldre har den siste tiden gjort en kjempeinnsats for å gjøre hjemmeundervisning mulig. Norsk Friluftsliv ønsker å berømme den innsatsen som har blitt gjort, og vi ser at det er mange som setter enormt stor pris på mulighetene til å ta med barna ut, sier prosjektleder for «Friluftsliv i skolen», Gunhild Bondevik Størseth.

Nå må lærerne igjen snu seg om for å tilpasse skolehverdagen smittevernreglene.

– Dette er en kjempemulighet for lærerne til å få med seg elevene ut, og jeg tror de vil se mange gode resultater av dette, sier hun.

«Friluftsliv i skolen» har laget et årshjul for uteaktiviteter med tips til uteundervisning uke for uke året rundt. Her har vi trukket frem noen tips som passer til årstiden vi er inne i nå.

Barn ute i naturen med skolebøker i hendene

AKTIV LÆRING: Undervisning ute gir muligheter til praktiske oppgaver. Foto: Sondre Formo Lindheim

Syv tips til uteundervisning

  1. Bruk sansene ute i naturen

Ved å bruke alle sansene når ute i naturen blir man mer glad i naturen, og man får mer respekt for den. Finn fem lukter, kjenn på fem forskjellige overflater, eller kan du se fem forskjellige farger? Kan du høre fem forskjellige lyder?

  1. Finn insekter

Maur, gresshopper og sommerfugler er så forskjellige, men likevel tilhører de samme dyregruppe, nemlig insekter. Gå ut i naturen og let etter insekter. Lær hvorfor insekter er viktige for naturen vår.

  1. Lag kunst med materialer fra naturen

Mulighetene for hva man kan lage av materialer man finner ute i naturen er mange. Hva med å lage en seljefløyte? Eller hva med å snekre en fuglekasse?

  1. Lag en liten ryddeaksjon

Plast- og annen søppel er et av våre største miljøproblem. Samtidig er det ett av de områdene det er lettest å gjøre en innsats på individnivå – alle kan bidra. Ta med en pose ut, og la målet være å fylle posen med søppel.

  1. Lær om biologisk mangfold

Hvorfor er det så mange forskjellige arter? Hvilken plass og oppgave har de forskjellige artene? Hvilke konsekvenser kan det få hvis mange av artene dør ut? Gå ut i skogen; se og lytt etter tegn fra forskjellige arter og filosofer rundt spørsmålene over.

  1. Finn ingredienser til mat dere kan spise

På våren er det mange arter som kan høstes. Løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk er eksempler på urter som bør høstes på våren, og som kan brukes til å lage suppe, toast eller noe annet godt.

  1. Lær om allemannsretten ute i naturen

Alle barn og unge skal lære om allemannsretten, hvilke rettigheter den gir, men også om pliktene som følger med. Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet har laget et undervisningsopplegg om allemannsretten for 1.-10. trinn.

Flere tips finner du på friluftsliviskolen.no og på vår Facebook-side.

Flere nyheter

Gratis aktivitetshefte: Naturen som læringsarena

På utkikk etter tips til hvordan du kan ta i bruk naturen som læringsarena? Bestill vårt gratis aktivitetshefte for skole, barnehage og SFO!

Få uteskolen tilbake i skolen

Med uteskole fikk enkelte av elevene et undervisningsrom hvor de i mye større grad kjente på mestring og frihet enn de gjorde i klasserommet

KOMMENTAR: Ikke riv framtidens viktigste klasserom

Elevundersøkelsen viser at norske elever er mindre motiverte, og gjør det dårligere i flere fag. Regjeringens planlagte kur er en mer praktisk og variert skole, og det er nok en grunn til å verne om nærnaturen.