Foto: Liv Runi Antonsen
Foto: Liv Runi Antonsen

Marker friluftslivets uke på skoler og i barnehager!

Publisert – Sist oppdatert 01.09.2020

Mange av dere bruker naturen som læringsarena allerede, men trenger litt påfyll og tips om nye aktiviteter. Noen av dere har vært lite i naturen med barna og elevene og trenger motivasjon til å komme igang. Friluftslivets uke er svaret for begge gruppene.

Uke 37 er friluftslivets uke. Den starter med «Natt i naturen» lørdag 5. september og avsluttes med «Tur med mening» søndag 13. september. Gi elevene tips om dette.

Det er mange organisasjoner som arrangerer aktiviteter i forbindelse med Friluftslivets uke. Dere kan finne ut hva som skjer i deres nærmiljø på friluftslivetsuke.no. De fleste skjer på ettermiddagen og i helgene. Hvis dere lager arrangementer for klassen/ barnehagen/skolen som også er åpne for andre i nærmiljøet, så kan dere legge dem inn i kalenderen.

Foto: Liv Runi AntonsenFoto: Liv Runi Antonsen

Men hva kan man gjøre i selve uken, på dagtid med elevene og barnehagebarna? Her kommer tipsene til dere.

De siste årene har Kunnskapssenteret sammen med Norsk Friluftsliv laget et hefte med tips til aktiviteter for barnehager. Aktivitetene er knyttet opp mot rammeplanen til barnehagene, men kan kan også passe for småskolen. Temaet for årets hefte er «Naturen som inkluderingsarena»Friluftslivets uke 2020_ (002) . Dere kan også hente inspirasjon fra tidligere hefter som ligger på nettsiden.

I år har Norsk Friluftsliv og Friluftsrådenes Landsforbund laget et inspirasjonshefte med ti aktiviteter/ temaer som er knyttet opp mot Fagfornyelsen. Temaene varierer slik at de kan passe inn i nesten alle fagene og på alle trinnene. Mål trær, lag trollkrem, studer maur, finn frem spikkekniven,  tegn med selvproduserte kullstifter, lag musikk, lær leker som de lekte i gamle dager, bygg en gapahuk eller lag søppelkunst. Brosjyren kan lastes ned fra nett eller i PDF ferdig lettversjon. Send oss gjerne et bilde der vi ser at dere gjennomfører en av aktivitetene.

Allemannsretten er viktig for friluftslivet. Det er temaet i årshjulet for uteskole i uke 37. Her finner dere undervisnings-tips til fagstoff og aktiviteter. Norsk Friluftsliv har laget en enkel quiz om allemannsretten. Den har 6 oppgaver som kan skrives ut og henges opp i en natursti. QuizNatursti_sept16  Her finner dere svarark som dere kan bruke SvarkortNatursti_sept16 og fasiten (for de som trenger det ) FasitNatursti_sept16

I friluftslivets uke åpner vi alle TeachOUT løypene om Allemannsretten som er lagt ut forskjellige steder i Norge. Vi deler ut noen premier som trekkes blant de som gjennomfører en løype mellom 5/9 – 13/9. Les mer om denne aktiviteten her.

DNT har dette året utviklet en app som heter KulTur. Her kan man samle poeng ved å gjøre forskjellige ting mens man er på tur. Det betyr også at dere kan få tips om mange aktiviteter dere kan gjøre med elevene/ barna mens dere er ute i naturen. Les mer om appen og se hvor dere kan laste den ned i denne artikkelen.

Vi håper at dere blir med på å markere friluftslivets uke i barnehager og på skoler. Bruk disse tipsene eller finn på egne aktiviteter.

Flere nyheter

Seminar på Dyrkolbotn leirskole: Naturen som læringsarena

28. september kan du bli med på seminar på Dyrkolbotn leirskole, i regi av Norsk Friluftsliv og 5 av de store friluftslivsorganisasjonene.

Ta elevene med på en Tur med mening!

Har dere en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av skolen eller barnehagen som trenger litt kjærlighet?

Friluftslivets uke: Gratis aktivitetshefte til skole, barnehage og SFO

Bestill Norsk Friluftslivs gratis aktivitetshefte med tips til lærerike og morsomme ting å gjøre med barna i Friluftslivets uke.