Aktivitetstips for utdanningsmål

Aktivitetsforslag for: 9. Utforske og argumentere for formlar for areal og volum av tredimensjonale figurar

Det kan være fint å lage noe praktisk som andre kan ha glede av. Her er informasjon om hvordan man kan lage fuglekasser til forskjellige arter. Her kan dere i tillegg regne ut volum, overflate  og lengder. Dere kan finne ut hvor store fuglekassene er i forhold til størrelsen på fuglen.

Diameter og omkrets av en sirkel.

Denne oppgaven passer veldig godt hvis det er litt snø. La en elev som har god spenst hoppe stille lengde. Marker lengden enten fra hel til hel eller tå til tå på start og slutt. Lag en sirkel som har denne lengden som diameter. Bruk gjerne et tau. La elevene prøve å finne ut av dette selv. Hvis det ikke går så kan man hjelpe dem med å forklare at hvis man halverer taulengden så får man radiusen og hvis man fester den ene enden og svinger den andre rundt så får man en riktig sirkel. Mål omkretsen. Dette kan man også gjøre ved å bruke tauet. Strekk ut lengden av omkretsen. Få samme elev til å hoppe langs denne lengden. Hvor mange hopp må eleven ta for å komme like langt. La flere elever prøve og se om de får samme svar.

Dette kan man bruke til å finne diameteren til store trær. Bruk tau rundt trær, mål lengden og finn så diameteren. Dette kan man videre bruke til å finne arealet av snittflaten til treet. Hvis man gjør dette på to forskjellige høyder på treet kan man finne volumet av denne trestokken.