Aktivitetstips for utdanningsmål

Aktivitetsforslag for: 4. Delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte

Det er viktig å lærer elevene om grunnen til at vi kan høste av naturen, nemlig allemannsretten! Miljødirektoratet sin nettsiden har en veileder til Allemannsretten. Her står det hva du kan gjøre i tillegg til hva du må huske på mens du nyter naturen. Det viktigste fra denne siden er samlet i en fin brosjyre  som også inkluderer hva du må «huske på». Denne bør dere bruke.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et hefte om Høsting. I heftet finner dere tips om alt som kan høstes, hvordan man kan tilberede det og leker/aktiviteter man kan gjøre.

Høsting forbindes mest med høsten, men våren er også blitt en populær høstningstid. Det kommer føst noen tips om høst-høsting og så vår-høsting.

Fra Friluftsrådenes Landsforbunds hefte kapitlet om bær. Skoleskogen har en praktisk oppgave om villbringebær og hvordan man lager syltetøy.

Denne artikkelen har tips om hva som kan høstes (fra august til oktober) og hva man kan lage av det.
Soppkontrollen gir gode råd for sopp-plukking for nybegynnere.

Norges sopp- og nyttevekstforbund har en flott og oversiktlig informasjon om alle sopper.

NRK gir tips om plukking og behandling av sopp.

Hvis dere finner einer så kan de tørkes og brukes som krydder i maten.

Vår-høsting.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et hefte som heter Høsting. I kapitlet om urter er det løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk som skal brukes. Disse bør høstes om våren. På idearkene finner dere oppskriftene og tips om uteleker.

Norsk Friluftsliv lagde en video våren 2020 sammen med Norges sopp og nyttevekstforbund der Kristin Helene Randulff Nielsen viser til mange spiselige vekster hun fant på en halvtime i nærmiljøet.

En plante som vi ofte tenker på som ugress i grøftekanten er Meldestokk. I en artikkel på naturfag.no kan dere lære om hvor dere finner den, hvordan den ser ut, hva den inneholder og hva man kan bruke den til. Brennesle er også en plante mange tenker er et ugress. Skoleskogen forteller at kan høstes på våren og brukes i suppe.

I heftet «Spis et ugress» finner dere bilder av og oppskrifter til flere retter der ugress er ingrediensen.

I denne artikkelen fra Bolig lærer vi om 12 spiselige vekster fra naturen. Her er det en video med kokken Trond Svedgård som forteller om kjennetegn og bruksområde for hundekjeks, brennesle, mjødurt, strandstjerne og strandkarse. Den gjør det enkelt å gå ut for å finne disse plantene.

Tromsø museum – Universitetsmuseet har utgitt et populærvitenskapelig tidsskrift. I denne utgaven er temaet «Spiselige planter«. Her har de med mange arter som ikke er med i de andre artiklene som det er henvist til her.

Plukkselv.no har tips om Ramsløk som blant annet kan brukes til å lage pesto.