Aktivitetstips for utdanningsmål

Aktivitetsforslag for: 10. Bruke sansane til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat

Her er mange tips om hva dere kan høste av ingredienser om høsten og våren.

Friluftsrådenes Landsforbund har lagd et hefte om Høsting. I heftet finner dere tips om alt som kan høstes, hvordan man kan tilberede det og leker/aktiviteter man kan gjøre. Her er kapitlet om bær. Skoleskogen har en praktisk oppgave om villbringebær og hvordan man lager syltetøy.

Denne artikkelen har tips om hva som kan høstes (fra august til oktober) og hva man kan lage av det.
Soppkontrollen gir gode råd for sopp-plukking for nybegynnere.

Norges sopp- og nyttevekstforbund har en flott og oversiktlig informasjon om alle sopper.

NRK gir tips om plukking og behandling av sopp.

Hvis dere finner einer så kan de tørkes og brukes som krydder i maten.

Våren

Friluftsrådenes Landsforbund sitt hefte Høsting er det også et kapitlet om heter urter  Her er det løvetann, geitrams, brennesle, strutseving, ramsløk og villgressløk som skal brukes. Disse bør høstes om våren.

En plante som vi ofte tenker på som ugress i grøftekanten er Meldestokk. I en artikkel på naturfag.no kan dere lære om hvor dere finner den, hvordan den ser ut, hva den inneholder og hva man kan bruke den til. Brennesle er også en plante mange tenker er et ugress. Skoleskogen forteller at kan høstes på våren og brukes i suppe.

I heftet «Spis et ugress» finner dere bilder av og oppskrifter til flere retter der ugress er ingrediensen.

I denne artikkelen fra Bolig lærer vi om 12 spiselige vekster fra naturen. Her er det en video med kokken Trond Svedgård som forteller om kjennetegn og bruksområde for hundekjeks, brennesle, mjødurt, strandstjerne og strandkarse. Den gjør det enkelt å gå ut for å finne disse plantene.

Tromsø museum – Universitetsmuseet har utgitt et populærvitenskapelig tidsskrift. I denne utgaven er temaet «Spiselige planter«. Her har de med mange arter som ikke er med i de andre artiklene som det er henvist til her.

Våren er den beste tiden til å samle bjørkesaft slik at dere kan lage bjørkesirup. Oppgavene er hentet fra Skogveven.no.

Planter til saft, suppe og te kan dere høste om våren. Disse tipsene kommer fra 4H.

Høsting fra fjæra kan også gjøres om våren. Her er en inspirasjonsvideo til mange aktiviteter man kan gjøre i fjæra i tillegg til høstingen. Her er kapitlet om høsting i fjæra fra heftet Høsting og idearket som hører til.

Ting av Tang er en lite bedrift som tilbyr kurs i hvordan man kan høste tang og tare og lage mat av det. På hjemmesiden deres er det en oversikt over og informasjon om de forskjellige tang- og tareartene. De har også mange oppskrifter som det kan være spennende å prøve med elevene.

 

Plukkselv.no har tips om Ramsløk som blant annet kan brukes til å lage pesto.