Hurra: enmetersregelen er borte.

Publisert

Endelig kan klassene være samlet igjen. Det betyr også at man kan bruke leker og samarbeids-øvelser som krever kontakt. På grunn av at det har vært oppfordret til økt bruk av uteskole, har vi vært bevisste på hvordan man kan legge inn fagstoff i denne undervisningen. Nå som det nærmer seg sommerferien og klassene må bli "kjent" igjen mener vi det bør være rom for lek og moro.

Uke 24 og 25 – Avslutningsaktiviteter.

Det ligger også mange fine leker og aktiviteter i uke 34 – bli kjent med hverandre

og uke 2 – vennskap og samarbeid.

Flytting av vann:

Del gruppen i lag på ca. 6 på hvert lag. Dere kan også bare lage to lag (voksne mot elever) og la de andre være publikum. Alle på laget får en spiseskje hver. Hvert lag har en bøtte med vann og en målesylinder (eller enkeltblomst vase fra IKEA). Sett bøttene på en side av plassen og målesylinderne på den andre siden. Oppgaven er enkel. Laget skal hente vann i bøtten med skjeen og frakte det over til målesylinderen. Det er ikke lov å holde en hånd under skjeen for å fange opp vannet. Det laget som fyller det til topps først har vunnet. Legg gjerne en ert i glasset som må falle ut for å vise at man har vunnet. Denne leken skaper mer aktivitet enn man tror.

Hvis det er varmt i været og man ikke er redde for å bli litt våte, kan denne stafetten bli mer populær. Dere trenger en bøtte med vann, en svamp og en litt mindre bøtte eller litermål. Laget stiller etter hverandre slik at man ser personen foran seg. Den første på laget løper bort til bøtten og dypper svampen i vannet. Løper så tilbake til laget og stiller seg først i køen. Gir så svampen til nestemann ved å levere den over hodet sitt. Denne gir den videre på samme måte. Sistemann i køen klemmer ut det vannet som er igjen i svampen i litermålet. Så løper den til bøtten, dypper svampen i vannet, løper tilbake til gruppen og stiller seg forrest i køen og gir svampen til nestemann ved å levere den over hodet. Det laget som fyller litermålet først har vunnet. Denne leken kan man også ta på tid og så ser man hvem som har samlet mest vann når tiden er ute.

To andre stafetter som er enkle og gir mye aktivitet er 1) å treffe en bøtte med tennisballer. Laget står i en kø bak en linje, førstemann kaster ballen og må hente den til nestemann hvis den ikke lander i bøtta. Hvert lag skal treffe med 5 tennisballer. 2) å kaste bordtennisballer som skal lande i eggekartong. Her er det lettest hvis man har flatt underlag.

Tre leker som er litt like og som hele gruppen kan være med på er: Tommel opp, tommel ned, Kongen befaler og Skip o’ hoi. I alle disse lekene starter man med hele gruppen og så ryker man ut hvis man gjør feil. En person leder leken. I tommel opp, tommel kan man leke den slik speiderne forklarer, eller at man skal gjøre det motsatte av det lederen sier. I kongen befaler kan man gjøre litt flere bevegelser, men kun når «Kongen befaler». Ship o’hoi ligner litt på Kapteinen kommer, men har litt andre ordre. Ordrene er: barbord (venstre), styrbord (høyre), akter (bak) og bauen (frem). I disse så skal man flytte seg et langt steg i den retningen. Opp i mastene – late som om man klatrer, skrubb dekk – bøye seg ned og vasker gulvet, land i sikte – late som om man kikker i kikkert, mann over bord – late som om man svømmer, ship o’hoi – den ene løfter den andre. I utgangspunktet skal to og to være sammen og begge ryker ut hvis en gjør feil eller hvis de er de siste til å utføre ordren. Hvis det ikke er slik at man kan være i kontakt så kutter dere ut den siste ordren og konkurrerer individuelt.

KONTAKTLIM.

En lek som krever både samarbeid, litt fysisk aktivitet og kontakt er KONTAKTLIM. Lag mange små lapper (5 *10 cm), der det står en kroppsdel på hver side. For eksempel kne – hode, albu – rygg, fot – mage, hode – hode eller fot – fot. Det kan være lurt å laminere lappene slik at de kan brukes ute og flere ganger. Lag grupper med ca 5 elever. En elev trekker en lapp. Den skal nå henge sammen med en annen elev på gruppen på den måten som lappen sier. Lappen skal være limet. Når alle elevene på gruppen henger sammen med lapper, så fortsetter de å trekke nye lapper og lager nye kontaktflater helt til man ikke klarer å henge sammen på den måten lappen krever, eller hvis man mister en av de tidligere lappene man har festet. Dommeren teller så opp hvor mange lapper de klarte «å lime», før neste gruppe ser hvor mange de klarer. Hvis man vil gjøre denne i engelsktimen, så kan man skrive kroppsdelene på engelsk. Eller et annet fremmedspråk som man jobber med.

Hvem husker mest fra skoletiden?

Lag mange spørsmål fra skoletiden som har to mulige svar. Del området i to med en strek eller et tau. Alle deltagerne er med fra starten. Still første spørsmål og gi de to svaralternativene med tilhørende side av området. Ingen har lov til å prate sammen, men alle må ta et standpunkt før man gir svaret. De som står på feil side, er ute av leken. Det er ofte lurt med et par innledende runder der ingen ryker ut. Lag spørsmål det er morsomt å følge med på selv om man er ute av leken. Hvis alle ryker ut før du er ferdig med spørsmålene, så kan dere starte på nytt. Eksempler på spørsmål dere an bruke er: Hvor mange kontaktlærere har dere hatt? Svar: 5 eller 6. Når startet Knut i klassen? Svar: i august 2016 eller august 2017? Når hadde vi skuespillet om Askeladden? Svar i 3. eller 4. trinn? Hvem vant skolens talentiade i 2018? Hva hadde dere i gymtimen da Anne brakk beinet? Hvor mange falt ut av kanoen på leirskolen? Gi gjerne litt tid til å mimre og snakke litt om svarene.

Dette kan også gjøres som en gruppekonkurranse. Svarene må da være i form av sant og ikke sant. Skriv ut en lapp med sant og ikke sant til hvert lag. Legg dem et stykke unna laget. Still spørsmålene, la lagene diskutere hva som er svaret og velge ut en som løper bort til lappene. Alle lagene viser sitt svar samtidig.

 

Hurtig intervju.

Spill gjerne inn dette på forhånd. Lag spørsmål som det kan være enkelt for alle å svare på.  Det er viktig at alle blir spurt og filmet. Spørsmål som kan være aktuelle er: Hva er det gøyeste dere har gjort på skole i år? Hva husker du best fra leirskolen/ overnattingsturen/ besøket på vitensenteret.. Hvor tror du at du bor om 10 år? Hvilken jobb har du om 20 år? Hva er favorittmaten din?

 

Natursti.

Lag en natursti i nærheten til der dere er. Lag spørsmål på postene. Spør gjerne om noe fra det som har vært pensum dette året + noe fra nyhetene eller kjendisstoff. Gjør det slik at det er en fordel at gruppene er blandet av barn og unge. Det kan også være lurt at det er lett å komme til flere av postene, slik at gruppene starter (og slutter) på forskjellige steder. Legg gjerne inn noen praktiske spørsmål: Hva er omkretsen til dette treet? Hvor høyt er dette treet? Hvilke tretyper kan du se her? Hvor tung er denne steinen?  Hvor langt er det mellom de to trærne som har rødt bånd på seg? Hvor mange erter er det i dette glasset? Hvor mange kongler klarer dere å sette oppå hverandre? (Ta bilde).

Førstemann til å få bingo.

Lag et bingobrett (4×4) med spørsmål.  Alle får et ark hver og må ha noe å skrive med. Gå rundt til de andre og spør et spørsmål. Hvis den du spør svarer ja på spørsmålet, kan du skrive navnet i ruten. Gå videre til en annen og still et nytt spørsmål. Den som først har fått et navn i hver rute vinner. Man må sjekke om vinnerlappen stemmer ved å lese opp svarene og få bekreftelse fra alle de som er nevnt. Det er viktig at utsagnene som står i rutene er ting som mange elever har gjort og at de ikke er ekskluderende. Dette er en fin aktivitet som man også kan starte skoleåret med. Eksempelet som ligger under her, kan man også bruke sammen med foresatte på en avslutningskveld.

 

  

Deltok i MatteMaraton i år

 

 

  

Har sovet ute en natt i mai.

  

Har badet ute.

  

Gikk på skitur i vinter

  

Har laget mat med noe en har funnet selv i naturen

 

  

Har ikke vært borte en eneste dag fra skolen i år.

  

Har lært å spille et nytt instrument.

  

Har strikket et helt plagg.

  

Har lett etter poster.

  

Sang «Ja vi elsker» kl. 13.00 på 17. mai

 

 

  

Har trent hjemme etter video eller YouTube film.

  

Har pusset opp noe hjemme.

  

Har lagt puslespill.

  

Har lest mer enn en bok i år.

  

Har spilt brettspill med familien.

 

 

Har fisket en fisk.

 

 

 

 

Flere nyheter

Kurs: Naturen som læringsarena i alle fag. 23. og 25. juni.

Trenger dere påfyll etter et tøft og annerledes skolehalvår? Vil dere ha tips og ideer til uteskole? Vil dere avrunde arbeidsåret sammen med gode, engasjerte kolleger? Da er dette kurset for deg!
Skal du jobbe som ledere på sommerleir for barn, der temaet er friluftsliv - da passer dette også for deg!

La barna bli naturvakter

Gjennom et aktivitetsprogram blir barna eksperter på allemannsretten.

Tema for uke 21: Mangfold i naturen.

Våren er en spennende og viktig tid. Dette er tiden da planter spirer og gror og dyr og insekter blir synlig igjen. Det er også en viktig tid for reproduksjon av arter. Hvor mange arter finnes det? Hvorfor har man så mange forskjellige arter?